Tutorial #9 : Buat entry 'Sticky Post' Mudah

10:01:00 PG Mohd Zahiruddin 0 Comments

Rasanya tersangat lah lama tak buat tutorial ye la asyik leka dengan benda lain sampai blog pun tak terupdate okay guys harini zahir nak buat tuto tentang 'Sticky Post'. Yang blogger baru boleh la ikut tutorial ni okay. 

Apa tu 'Sticky Post' ?

Secara mudah nya zahir boleh katakan sticky post ni membolehkan entry yang kita nak papar kan akan sentiasa ada di page yang paling hadapan. Jadi selalu nya orang guna sticky post ni untuk giveaway or segmen.

Tak nak cakap panjang zahir nak teruskan kepada tutorial.

1. Buka dashboard > new post 
2. Dekat sebelah kanan korang akan nampak setting kan

3. Pergi ke Schedule dan korang akan tengok pilihan. Tekan 'Set date and time' dan ubah tarikh entry anda kepada tarikh yang baru. Jadi entry anda akan ada diruang utama sehingga tarikh yang ditetapkan.
4. Save dan publish entry.

Jadi sekiranya korang dah buat setting macam ni korang kena ingat entry baru akan berada di bawah 'sticky post' okay. Rasanya mudah dan senang jadi harap-harap membantu lah.

Sekian..

You Might Also Like

0 comments:

Do Comment k