Label dan kepentinganya

11:41:00 PG Mohd Zahiruddin 5 Comments

hai semua bersua lagi dalam entry terbaru ini hehe **menyampah. Ok tak nak entry yang formal cuma nak entry yang friendly dengan semua yang membaca So kali ni zahir nak bercakap tentang label dan kepentingan nya. Basically label ni boleh dikatakan sebagai satu perkataan dimana ia mengumpul entry dari katogeri yang sama. Label bergantung dengan penulis entry tersebut dia nak letak beribu label pun tak apa.

Kenapa Perlu Label?

1. Sorting
Jadi label ni penting untuk kumpul kan semua entry dibawah katogeri yang sama. Untuk itu jika kita melabelkan sesuatu entry dibawah label yang sama dan sekiranya kita memilih untuk membaca label tersebut ia akan memaparkan entry-entry yang telah dilabel kan .

2. Pencarian Keyword
Bercakap mengenai keyword ini sangat penting kalau korang mengunakan label keyword yang kaya ia akan menarik ramai pelawat untuk ke blog korang. Sebagai contoh korang boleh guna label seperti Informasi, Terkini dan yang lain. Kalau lah korang guna keyword yang ikut kepala korang memang tak la orang nak klik label tu hehe. Jadi pemilihan keyword untuk Label sangat PENTING

3. Menjimatkan Masa
Kalau la korang nak cari label yang sama untuk sesuatu entry jadi korang just klik la untuk label yang korang suka. Jadi pengunaan label ni bileh menjimat kan masa korang atau pun pembaca untuk mencari artikel yang mempunyai label yang sama. Zahir pun dah mula labelkan entry-entry zahir sebab zahir dapat manage entry dengan lebih cepat berbanding kalau kita nak cari satu persatu entry tu. 

Zahir dah ringkaskan seringakas yang zahir boleh jadi kalau korang ada pertanyaan ke or ada masalah ke boleh komen atau tinggalkan kat shoutbox. Sebelum zahir tamatkan entry ni zahir ada 3 tips untuk pasang label pada entry.

Tips Pasang Label

1. Maksimum bagi label setiap entry adalah 2 jika berlebihan ia akan mengundang banyak masaah
2. Gunakan kata kunci yang power dan selalu orang cari Jangan guna perkataan yang pelik pulak.
3. Untuk label perkataan untuk label paling banyak pun 3 patah perkataan.ini untuk memudahkan pencarian.

Ok itu sahaja untuk entry kali ni zahir pun dah ngatuk so kena tdo sebab semua orang kena tidur kan. 

Sekian..

You Might Also Like

5 ulasan:

  1. wajib lebel tu ada dalam blog ya Kidal..sebeb memudahkan sebenarnya jika yang dah mahir korek rahsiah catatan admin dalam blog...terbaik

    BalasPadam
  2. label ni ada kaitan dengan SEO tak en kidal?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ia ada sedikit sebanyak untuk SEO sebab ia menarik trafik ke blog

      Padam
  3. Assalamualaikum...bagus tips ni...anyway MYiDEAKiNi nak jemput ke giveaway MYiDEAKiNi yer...

    http://www.myideakini.com/2015/11/myideakinicom-random-rm200-bloglist.html

    BalasPadam

Do Comment k