Tutorial #2 : Disable Right-Click

2:27:00 PG Mohd Zahiruddin 0 Comments



haiii...

ok today we are going to errr**prasan nk jadi mat saleh but tetiba blur takpe la jadi lelaki melayu terakhir je la kan haha...ok  harini zahir akan buat tutorial pasal disable right-click nih..ye la kan ofcoz la korang tak nak brang korang kena ambik macam tu je kan..
ok mungkin tutorial ni tak penting sangat untuk blogger yang otai2*jangan marah hehe* tapi mungkin berguna untuk rakan2 yang baru nk start berblog ni

ok tak nak merapu banyak kita proceed kepada tutorial dia..

1. Buka Dashboard >> Layout >>Add a Gadget.

2. Pastu tekan HTML/javascript

 3. Bila dah keluar box tu korang paste code ni k ..:

<script language=JavaScript>
<!--


var message="Function Disabled!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

ok bila dah selesai korang boleh ganti ayat yang bewarna Biru dengan ayat korang sendiri dan paling last jangan lupa save .. tu je tutorial ni..senang kan..semoga berjaya! 

You Might Also Like

0 comments:

Do Comment k