Pencarian Bloglist Oktober-Disember 2016 by Cik Ummi


*klik banner kalau nak join


Jom belajar asas HTML

Well sebab terlalu lama tak update apa apa entry jadi zahir nak buat satu entry simple tentang HTML. Zahir bukan terer sangat tapi zahir akan kongsikan yang basic sahaja. Apa-apa pun nak bagitau yang HTML ni sangat meluas dan korang kena explore sendiri kalau nak buat yang hebat-hebat.
Sebelum tu zahir nak pastikan yang korang mesti bezakan HTML yang zahir akan kongsikan cuma basic sahaja bukan la advance macam blog or lain lain. Apa-apa pun jum kita belajar.
1. Mula-mula korang bukak Notepad korang
2. Korang save dulu file tu dan namakan file tu hello.html macam gambar kat bawah ni. Pastikan .html okay.
3. Jom buat coding!
okay korang type kat notepad mcm ni
<html>
<head>
<title>My First Html</title>
</head>

<body>

<h1>hello world!</h1>

<h4> My Name is Encik Kidal </h4>

Hai! 
</body>
</html>

4. Save kan
5. Tekan icon hello.html anda

6. Dia akan keluar kan macam ni
Dapat tak? Kalau dapat bermakna korang dah berjaya buat HTML. Kalau ada masalah atau pertanyaan atau nak belajar lagi boleh la komen kat ruangan komen. Sebelum zahir nak habiskan entry zahir nak terangkan kegunaan coding tadi.

<html></html> menunjukkan yang file ini file HTML
<head></head> provide maklumat tentang file ni
<body></body> dia discribe benda yang korang akan nampak
<h1></h1>  yang ni korang bole ubah number dia tengok apa beza dari nombor 1 hingga 6 je okay.

rasanya zahir dah bagi yang termampu kot hahah apa-apa pun semoga berjaya!

Sekian




Hari Kidal Sedunia


Ramai Orang yang tak tahu yang 13 Ogos setiap tahun merupakn Hari Kidal Sedunia dimana orang yang digelar "lefties" atau "southpaws" ini diraikan. Nak kata golongan istimewa bukan lah terlalu istimewa tapi dalam 6.7 bilion populasi di dunia ni ada 10% sahaja yang bertangan kidal.

Jadi perkara biasa kalau dengar "Eh kidal rupanya." or "Ko kidal ke wow!" tak dinafikan la ada yang macam tu tapi kalau kitorang jumpa sesama kidal "Ko kidal ke, kita geng bro" dan secara tiba-tiba pertubuhan geng kidal tercipta.

Tambahan zahir pun kidal haha Well nama blog zahir pun Encik Kidal so memang jelas lagi nyata zahir memang kidal haha even semua adik beradik pun kidal. Tapi parent tak kidal pun hahah pelik kan. 
Cuma apa yang sukar bagi kitorang bila kitorang guna item yang dicipta untuk golongan yang bertangan kanan. Contoh nya gunting yang jenis macam ni. Seksa nak meggunting kertas tu tuhan ja yang tau hahaha.
Kadang-kadang ada la yang tanya kenapa tak belajar guna tangan kanan? Zahir pernah la cuba tulis guna tangan kanan dan hasil nya amat berseni. Bukan nya kitorang taknak tapi tak boleh dah terbiasa  tapi kitorang tak la guna semua kerja guna tangan kiri.Nabi kan ajar guna tangan kanan apa yang boleh kitorang buat kitorang guna la tangan kanan.

Cuma satu ja la yang hampir semua tangan kidal buat guna sudu tangan kiri. Yang ni panas sikit kalau ada yang tegur "Makan guna tangan kanan. Tu tangan basuh berak" dan zahir pun ter speechless haa nampak tak terrr tu haha guna sudu kottttt. Kalau makan guna tangan memang la kanan.

Panjang pulak kan entry ni haha okay zahir akan berhenti kat sini yela excited nak cakap pasal kidal sebab saya Encik Kidal. Baiklah

Sekian


Hati-Hati bila main PokemonGO



Permainan PokemonGO yang baru keluar minggu lepas rasanya dah jadi macam virus pulak kan semua orang tak kira lah tua muda atau pun kanak-kanak semua main sambil berjalan main PokemonGO. Sebelum tu zahir tak akan bagi pendapat yang sensitive dalam hal PokemonGO ni okay zahir Cuma akan bagi pendapat peribadi tentang game ni.

Sebagai salah seorang yang tak main game PokemonGO ni zahir seringkali Nampak ada yang main PokemonGO ni sambil berjalan. Yela memang la main game ni kena berjalan tapi apa yang zahir Nampak diorang ni main tapi tak focus pada jalan dan ia sangat merbahaya.

Memang la tak semua yang buat macam tu zahir cuma bagitau apa yang zahir Nampak itu sahaja. Zahir harap untuk sesiapa yang main PokemonGO ni supaya berhati-hati sebab malang tak berbau ingat tu. 
Zahir ada la terbaca tentang kemalangan yang berpunca dari permainan ni tapi yang dari luar negara la. Walaupun luar negara kita kena jugak ambil langkah berjaga-jaga untuk  mengelakkan kita terbabit sama okay. Apa yang zahir nak pesan adalah korang kena berhati-hati tak kira la dalam rumah sekalipun *mana tau jatuh tangga* kita nak elakkan sebanyak mungkin kemalangan yang ada okay. Main la kat taman or kat mana-mana tempat yang selamat. Jangan main tepi jalan okay sebab ia sangat bahaya.

Zahir harap apa yang zahir tulis kat sini bukan hanya sekadar bacaan kosong walaupun apa yang zahir tulis kat entry ni Cuma tentang pendapat zahir untuk PokemonGO.  Logiknya kalau korang main permainan PokemonGO ni dengan cara yang betul, tempat yang betul dan masa yang betul memang tak akan jadi masalah pun asal kan korang peka dengan keadaan sekeliling. Bagi yang Muslim tu, main tu berpada-pada lah jangan sampai lalai kalau korang rasa permainan ni membuat korang lalai dari buat ibadah tinggalkan je okay? jangan sampai memudrat kan diri sendiri.

 Zahir nak mintak maaf kalau lah pendapat zahir ni ada yang tak puas hati yang penting zahir cuma harap korang berhati hati lah okay

Tak Boleh Tidur


Pukul 5.17 pagi dan zahir tak tidur lagi. Sebab kopi ke? atau sebab zahir risau sebab esok ada kuiz huhu zahir pun tak tahu. Korang pernah tak risau sampai tak boleh tidur?

Zahir tak boleh tidur nanti terlebih tidur lak aha yang penting kena ambik kuiz dulu kalau tak habisla terlepas pulak nanti. Nasib baik esok kelas cuma 4 jam then boleh la merepeut kat katil haha. Tak sabar pulakkan nak tidur konon *walaupun sekarang zahir dah menguap yang kesekian kaliya* yang penting kuiz dulu haha.

Taknak cakap panjang sebab zahir tak ada idea nak tulis pagi-pagi buta macam ni yang penting zahir kena bertahan haha

Sekian